8 signalen dat je geen beginner meer bent (2024)

Stel: je bent een beginner, een net nieuwe tarotlezer: hoe weet je nou of het nou wat begint te worden met die kaarten van je? Natuurlijk mag je dat helemaal zelf bepalen, maar er zijn een aantal aspecten waaraan we kunnen afmeten of je in de goede richting begint te raken. En natuurlijk kun je deze aspecten ook gebruiken om jezelf verder te ontwikkelen.

Als je nog maar net begonnen bent met tarot lezen dan is het voor jou geen geheim dat je nog een beginner bent. Maar soms kan iemand die al langer kaarten leest geen beginner zijn en toch gewoon onzeker zijn. Daarom wil ik je met dit artikel uitleggen dat je gewoon beter bezig bent dan je dacht.

Kom je na het lezen van deze blog tot de conclusie dat je verder bent dan je dacht, laat mij dat dan weten in de reacties, onderaan deze pagina. Vind ik leuk!

Je tarotdeck is echt jouw deck

Als beginnende tarotlezer heb je weliswaar een tarotdeck maar dat voelt nog niet eigen. Je zit nog regelmatig naar de kaarten te kijken en hebt geen idee wat ze je willen vertellen. En soms, heel soms, trek je een kaart die je wél kunt interpreteren en kun je zelfs nog bedenken hoe die kaart verwijst naar je huidige situatie 😮 en dan ben je helemaal onder de indruk. Wow!

Dat gebeurt als je geen echte beginner meer bent. Je hebt dan namelijk al zoveel kaarten getrokken dat ze af en toe bekend voor beginnen te komen. Want als je geen beginner meer bent, dan heb je echt een band met je tarotdeck. Je vertrouwt jezelf met het deck en weet precies waar je op moet letten bij de kaarten omdat je de symbolen herkent.

Voor beginnende tarotlezers adviseer ik altijd om met één deck te werken of maximaal twee. Veel decks bezitten is echt geen teken dat je een gevorderd lezer bent. Het betekent alleen dat je een dikke portemonnee had, want je kunt je geld er goed in kwijt.

Hoe ik begon

Toen ik begon met tarotkaarten lezen ben ik begonnen met de Robin Wood Tarot. Van dat tarotspel heb ik één deck zo vies en kapot gelezen dat ze echt niet meer mee konden. Om dat te vieren heb ik mijzelf een vers deck gegeven. Alhoewel ik ongeveer 30 decks heb, werk ik eigenlijk maar met drie die ik echt regelmatig gebruik:

  • De Robin Wood Tarot
  • De Radiant Rider Waite Tarot
  • De Golden Art Nouveau Tarot

Meer decks maakt je niet een betere lezer (tenminste bij mij had het geen effect 😉). Wat wel effect heeft is zorgen dat je je deck tot in detail kent en dat je er mee kunt “lezen en schrijven”.

8 signalen dat je geen beginner meer bent (1)

Je herkent een tarotdeck als je er een ziet

Niet alle decks die je om je heen ziet zijn tarotdecks. Je hebt namelijk tarotdecks, orakeldecks en ook nog lenormand decks. En dan zijn er ook nog mensen die lezingen kunnen doen met de oergewone speelkaarten. Ik werk vooral met tarotdecks, maar heb ook nog de wereld aan orakeldecks. Ik heb niet zoveel met lenormand decks en met gewone speelkaarten kan ik alleen maar twee specifieke lezingen doen die mij vreselijk veel tijd vragen en daar heb ik het geduld niet voor.

Als jij iemand kunt uitleggen dat hun “tarotdeck” geen tarotdeck is maar één van de andere vormen die ik zojuist noemde, dan heb je een goodie point verdiend en ben je geen echte beginner meer.

  • Tarotkaarten hebben een zeer specifieke en relatief vaste structuur, bestaande uit 78 kaarten verdeeld over de Grote Arcana en de Kleine Arcana.
  • Orakelkaarten zijn veel flexibeler dan tarot. Er zijn geen vaste regels of structuren. Elk deck heeft zijn eigen unieke thema, stijl en aantal kaarten.
  • Lenormand kaarten zijn meer gericht op concrete situaties en gebeurtenissen in het dagelijks leven. Ze kunnen vragen beantwoorden over liefde, werk, gezondheid en andere praktische zaken.
  • Speelkaarten zijn voor heel veel spellen geschikt, maar je kunt online ook de betekenis vinden om ze als tarotkaarten te gebruiken.

Je kent de structuur van een tarotdeck

Nóg een aspect dat jou geen beginner meer maakt is dat je kunt benoemen uit welke onderdelen een tarotdeck bestaat. Je kent de volgorde van de Grote Arcana, de kaartkleuren en de hofkaarten. Een echte beginner, en nogmaals, er is niets mis mee om dit allemaal nog niet te weten, weet dit nog niet.

Dat je misschien de traditionele betekenis nog niet “uit je hoofd” kent vind ik niet zo’n probleem. Ik durf dan namelijk de discussie wel aan dat je mogelijk beter bent in intuïtief tarotkaarten lezen dan je wellicht denkt, want soms kan “kennis” je ook in de weg zitten. Echter, de structuur van Tarot is iets wat absolute beginners niet weten.

Je kent globaal de betekenissen van de kaarten

Nu gaan we wel een stukje dieper. Als je na de structuur, toch ook wel zo ongeveer de betekenissen van de kaarten kent, dan is het vanaf daar echt gewoon vooral veel oefenen om je kennis en ervaring te verdiepen.

Ik herinner mij de eerst keer dat ik een kaart zomaar “uit mijn hoofd wist” op te lepelen zonder dat ik er na lang peinzen een boek bij moest pakken. Het was de Keizer en ik kon zomaar opschrijven waar de kaart voor stond. Dat ik de kaart nog niet kon verbinden met de andere kaarten negeer ik hier even, maar dat ene moment zal ik nooit vergeten.

En weet je… je zult altijd kaarten hebben die problematisch zijn en blijven. Zo heb ik jaren geworstelde met de Hierophant en kon ik ook de Koning van Bekers maar moeilijk plaatsen.

En toch… de betekenissen kennen is nog bij lange na niet hetzelfde als de kaarten kunnen interpreteren. Interpreteren vraagt associatie van de betekenis in combinatie met de positie waarin de kaart viel én de vraag die je stelde. Daar komt dus nog iets meer bij kijken.

Dus als je dezelfde kaarten begint tegen te komen in je lezingen, en je kunt ze “zo’n beetje” duiden, dan ben je geen echte beginner meer.

Je begrijpt hoe je omgekeerde kaarten leest (en/of je gebruikt ze heel bewust niet)

Toen ik voor het eerst hoorde over omgekeerde kaarten begreep ik nog niet hoe je ze kon gebruiken dus besloot ik het gewoon eerst over te slaan. Sommige leraren zullen je vertellen dat je omgekeerde kaarten moet gebruiken, maar daar ben ik het niet mee eens. Ik heb er altijd op vertrouwd dat er binnen die 78 kaarten genoeg variabelen zijn om mij mijn situatie te spiegelen om mij van advies te voorzien. Voor elke omgekeerde kaart is er een rechtopstaande variant die hetzelfde betekent. Want in al die jaren heb ik, door mijn besluit om mijn kaarten altijd rechtopstaand te gebruiken, nooit het gevoel gehad dat ik mijn kaarten onvoldoende kon interpreteren. Het is dus oké om geen omgekeerde kaarten te gebruiken omdat er zo ontzettend veel mogelijkheden zijn om ze te interpreteren.

Toch ben ik onlangs in deze materie gedoken en gebruik ze nu in mijn persoonlijke lezingen omdat ik er meer ervaring mee op wil doen; kijken of ze echt die extra laag geven die sommige mensen zeggen dat ze geven. Ondanks de vele manieren waarop je omgekeerde kaarten kunt interpreteren heb ik een manier gevonden die voor mij logisch voelt. Ik zal daar op een later moment een blog over schrijven.

Maar we kunnen rustig concluderen dat je geen beginner meer bent als je omgekeerde kaarten vol zelfvertrouwen kunt interpreteren. Toch maakt dat besluit je niet persé een gevorderd lezer, als je het maar bewust genomen hebt.

Of je daadwerkelijk omgekeerde kaarten gebruikt of niet is irrelevant; het belangrijkste is dat je een bewuste beslissing neemt om ze wel of niet te gebruiken. En dat kan alleen als je een tijdje met en een tijdje zonder omgekeerde kaarten hebt gewerkt. Experimenteer er mee en kijk hoe ver je komt. En als je ze na verloop van tijd allemaal weer rechtop draait is dat prima.

8 signalen dat je geen beginner meer bent (2)

Je hebt een mening over de toepassing van legvormen

Als je geen beginnende tarotlezer meer bent, dan heb je ervaring opgedaan met legvormen en heb je je een mening gevormd of je ze al dan niet wilt gebruiken. Sommige lezers houden van de structuur van een legvorm, anderen gaan liever voor een free flow lezing waarbij je naar believen kaarten toevoegt. Als je voorbij de beginnersfase bent, dan heb je met zowel legvormen als free flow lezingen gewerkt, weet je wat je ervan kunt verwachten en heb je een besluit genomen hoe je ze wilt gebruiken in je lezingen.

Net als bij omgekeerde kaarten is het niet relevant of je ze gebruikt. Je bent meer ervaren als je weet waarom je ze wel of niet wilt gebruiken en daarvoor zul je ze uitgeprobeerd moeten hebben. Wat telt is het feit dat je zelf een beslissing hebt genomen en je goed voelt bij je keuze.

Een beslissing kun je pas nemen als je beide manieren geprobeerd hebt en bewust een besluit hebt genomen. Je hoeft namelijk geen tientallen legvormen te gebruiken, twee of drie algemene legvormen zijn genoeg als je ook weet hoe je een legvorm kunt aanpassen voor je persoonlijke vraag en situatie.

Heb je trouwens mijn iets obsessieve collectie legvormen van meer dan 1100 exemplaren al gezien die ik op Pinterest heb verzameld? Dat je het even weet 😊

Je herkent de decks die bepaalde elementen anders noemen

Soms zou je als beginnende tarotlezer wensen dat de auteurs van tarotspellen niet zo creatief waren met hun benamingen. Waar de Wereld in het ene deck gewoon de Wereld heet, heet dezelfde kaart in b.v. de Crowly-Toth Het Universum en zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Heel vaak herken je als nét niet meer beginnende tarotlezer zonder veel nadenken welke kaart het is in het deck dat jij thuis hebt. Sommige decks gebruiken ook de elementen in de namen van de Kleine Arcana en ook die variatie kost jou niet veel moeite. Je ziet dan b.v. de Koning van Vuur of dat jouw pentakels hetzelfde is als munten in een ander spel. Het is slechts een interpretatie van de auteur, meer niet. Maar het heeft geen invloed op de betekenis van de kaart.

Waar het hier om gaat is dat je met zelfvertrouwen je kaarten leest en herkent wat er bedoeld wordt. Als je nog niet zo veel ervaring hebt kost dit je nog veel moeite, maar de oplossing is naderbij. Vaak vind je de oplossing in het “Little White Book” dat in het doosje zit. Het is een kwestie van tijd om al die variaties door te krijgen. Heb je dit allemaal door, dan ben je geen beginner meer.

Je kunt anderen adviseren met je kaarten

En tot slot ben je bent zeker geen beginner meer als vrienden je vragen een kaart voor je te trekken en die te interpreteren. Als je dan ook nog ‘s in staat bent om aan de hand van die kaart een, zoals ik het noem, goed gesprek met hen te voeren dan ben je echt goed op weg. Het is opmerkelijk hoe je aan de hand van een kaart echt andere gesprekken met elkaar te hebben dan je tot dan toe met elkaar had.

Misschien voel je je niet als een adviseur, maar die rol kan je echt pakken als je een heel aantal aspecten uit deze blog herkent. Uiteindelijk gaat het om het gesprek dat jullie horen te hebben over het onderwerp dat voorligt.

Maar misschien is het ook zo eenvoudig als iemand uitleggen waar ze een deck voor zichzelf kunnen kopen en welke online informatie betrouwbaar is. Ik hoop dat je dan Tarotkaartje al één van je bronnen noemt 😉

Image: freepik

Heeft deze blog geholpen om te toetsen of je geen beginner meer bent? Laat het mij weten in de reacties hieronder!

  • Over
  • Laatste berichten

Jolanda Bolt

Jolanda Bolt is de oprichter van Tarotkaartje.com en de auteur vanDe Kracht van Tarot. Ze leest sinds 1997 tarotkaarten en heeft sindsdien duizenden lezingen gedaan. Jolanda is trainer en mentor voor beginnende en gevorderde tarotlezers en helpt anderen op weg met hun transformatie met haar lezingen. Jolanda woont in Oosterwolde (Friesland, Nederland) met haar man. Het is haar missie om tarot te ontdoen van dogma en zweverigheid en beschikbaar te maken voor het grote publiek. Volg haar op haar social media accounts door helemaal bovenaan in deze pagina op één van de accounts te klikken.

Wil je met haar werken? Kijk dan welke lezingen, trainingen en e-boeken zij heeft.

Laatste berichten van Jolanda Bolt (alles zien)

  • 8 signalen dat je geen beginner meer bent - 16/08/2024
  • Aannames: denk je het, of weet je het? - 08/08/2024
  • Transformeer je leven door moedig te kiezen - 01/08/2024
8 signalen dat je geen beginner meer bent (2024)
Top Articles
Two days in the death, then life, of teen influencer Lil Tay
Is Lil Tay still alive? What to know about all the confusion
Best Pizza Novato
Overton Funeral Home Waterloo Iowa
Uti Hvacr
Hertz Car Rental Partnership | Uber
Nc Maxpreps
craigslist: south coast jobs, apartments, for sale, services, community, and events
Ncaaf Reference
Bubbles Hair Salon Woodbridge Va
The Rise of Breckie Hill: How She Became a Social Media Star | Entertainment
Nj Scratch Off Remaining Prizes
Buying risk?
今月のSpotify Japanese Hip Hopベスト作品 -2024/08-|K.EG
Slushy Beer Strain
Calmspirits Clapper
Shreveport Active 911
Diesel Mechanic Jobs Near Me Hiring
Tcgplayer Store
Craigslist Malone New York
Cvb Location Code Lookup
Rachel Griffin Bikini
Dumb Money, la recensione: Paul Dano e quel film biografico sul caso GameStop
Walmart stores in 6 states no longer provide single-use bags at checkout: Which states are next?
Der Megatrend Urbanisierung
CANNABIS ONLINE DISPENSARY Promo Code — $100 Off 2024
Craigslist Appomattox Va
Craigslistodessa
Craigslist Northern Minnesota
Generator Supercenter Heartland
Astro Seek Asteroid Chart
Craigslist Sf Garage Sales
Pipa Mountain Hot Pot渝味晓宇重庆老火锅 Menu
Frequently Asked Questions - Hy-Vee PERKS
Tire Pro Candler
Swgoh Boba Fett Counter
1400 Kg To Lb
Giantess Feet Deviantart
Craigslist In Myrtle Beach
Indiana Wesleyan Transcripts
Nobodyhome.tv Reddit
Main Street Station Coshocton Menu
Stanley Steemer Johnson City Tn
2020 Can-Am DS 90 X Vs 2020 Honda TRX90X: By the Numbers
Encompass.myisolved
M Life Insider
Value Village Silver Spring Photos
How to Find Mugshots: 11 Steps (with Pictures) - wikiHow
Dietary Extras Given Crossword Clue
St Als Elm Clinic
Epower Raley's
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated:

Views: 6326

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.